OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puž iz uzgoja ili divlji puž?

Meso puža je jedna od rijetkih namirnica koja je kvalitetnija kod puževa iz uzgoja, nego kod divljih, pronađenih u prirodi. Uzgojeni puževi  također su mnogo traženiji u gastronomiji zbog samog sastava njihova mesa.  Prirodna  staništa puža u današnje vrijeme sve ugroženija korištenjem herbicida i pesticida, što također ne ide u prilog sakupljanju puževa u vinogradima i sličnim prirodnim staništima.

Sa zakonske strane, u Hrvatskoj još 1999. pravilnikom zabranjeno sakupljanje puževa u prirodi za komercijalnu upotrebu. Puževe se u prirodi može skupljati za vlastitu upotrebu, a moguće je od nadležnog ministarstva dobiti i dozvolu za skupljanje za izvoz, u točno određenim količinama.

Zakon definira i standarde za puževe koji se stavljaju na tržište te prema pravilniku  moraju imati točno definiranu veličinu i težinu. Puž mora biti dovoljno velik da ne može proći kroz prsten promjera 34 milimetra, te mora težiti od 7 do 7,5 grama. Ove standarde zadovoljavaju puževi od najmanje 3 godine starosti.

 

 

Posted in Uzgoj, otkup i prerada puževa | Novosti.

Leave a Reply