Carski presnac – zaboravljena liburnijska slastica

Presnac je tradicionalna slastica kvarnerskog podneblja gdje se pripremala sa skutom na Krku i u Bribiru ili pak u siromašnijim predijelima od starog kruha natopljenog mlijekom s jabukama ili čak lukom, kao primjerice u Rukavcu.

Povijest Carskog presenca

Povjesne crtice bilježe da se CARSKI PRESNAC, prvi put poslužio u Puli 9. studenog 1856. godine, kad je carica Sissi u pratnji cara Franje Josipa I, položila kamen temeljac za Arsenal. U pomenutoj slastici su kasnije uživali brojni znani i neznani posjetioci u čak 15 pulskih kavana. Među njima tu je slasticu volio jesti u Puli, a kasnije i u Opatiji, James Joyce.

Kako je 1873. željeznica stigla do Matulja, bečka gospoda je stizala do Opatije vlakom do „matujskog štaciona“, a dalje do Opatije i Lovrana prevozili su se kočijama i kasnije tramvajima.

Posebitost „matujskog štaciona“ je i u tome da pored prelijepog manjeg vestibula s blagajnom, ima i posebnu kraljevsku čekaonicu, koja je služila za odmor umornim putnicima, članovima kraljevske obitelji i njihovim gostima i baš tu su opatijski slastičari, 29. ožujka 1894. godine Carskim presnacem pogostili Franju Josipa I., za njegovog prvog posjeta K.u.K. rivijeri.


Aristokratska slastica

Pripremljen od sezonskog orašastog voća, presnac je predstavljao značajan pomak u odnosu na siromašni seoski recept, a svojim je izgledom i sastojcima neodoljivo podsjećao na štrudlu, za kojom Austrijanci i dan danas lude. Ova je slastica krajem XIX. stoljeća bila naročito popularna na liburnijskom području, gdje su je, u kavani hotela „Stephani“, kušali i njemački car Wilhelm I., rumunjski kraljevski par Karol I. i Elizabeta, balerina Isidora Duncan, pisac A. P. Čehov i dr.

Nažalost, ovu je recepturu povijest, zajedno s okrunjenim glavama, prepustila zaboravu, ali kad smo otpuhnuli prašinu sa starih almanaha i memoara, presnac je zasjao među povijesnim brojkama i podacima i u isti tren nas privukao.

Donosimo vam novo-stari recept za sve ljubitelje slatkog i nadamo se da će i vama biti jednako neodoljiv, te da će vas odvesti na kratki osjetilni izlet u povijest našega kraja.

Na izložbi suvenira Kvarner Expo 2014 Carski presnac je proglašen najboljim prehrambenim suvenirom.

Kolač Caarski presenac
Kolač Caarski presenac

Za više informacija o našim proizvodima i uslugama ili ukoliko ste zainteresirani za suradnju s nama, molimo da nas kontaktirate telefonski, e-mailom ili putem KONTAKT FORME.

Leave a Reply